Menu

Kuchnia

Kuchnia nasza, to kuchnia polska, regionalna i nie tylko.  Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom klientów, serwujemy również dania wegetariańskie, wegańskie.

Bazujemy na starych recepturach i przepisach kulinarnych. W naszej profesjonalnie wyposażonej kuchni wszystkie dania przygotowywane są od podstaw. Stałym elementem menu są kartacze, pierogi, pieczone mięsa i wiele innych. Ręcznie kroimy makaron czy kopytka.

Półmisek wędlin własnego wypieku
Roladki z szynki wędzonej z musem chrzanowym
Schab po warszawsku
Rolada z kurczaka z owocami
Karkówka z musem ćwikłowym
Pasztet z wątróbką i żurawiną otulony ciastem
francuskim
Nóżki wieprzowe
Tymbaliki drobiowe
Tatar wołowy z dodatkami
Tradycyjny śledź w oleju z cebulką
Deska serów
Roladki z łososia wędzonego w cieście
szpinakowym
Jaja faszerowane 
Jaja w szynce parmeńskiej z rukolą i sosem
tatarskim

Rosół tradycyjny z domowym makaronem
Flaki po staropolsku
Bulion z kaczki z sarmackimi kluseczkami
Zupa grzybowa z łazankami z borowików i podgrzybków z Sarmackiego
lasu
Krem z dojrzałych pomidorów z tartą mozzarellą, grzankami ziołowymi i
bazylią
Krem z duszonych pieczarek z groszkiem ptysiowym i kwaśną śmietaną

Soczysty schab karkowy w sosie pieczeniowym
Filet z zagrodowego kurczaka zapiekany z mozarellą i
pomidorami
Tradycyjny schab panierowany 
Kurczak faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym
Eskalopki schabowe w sosie borowikowym    Bitki z chrzanem śmietanowym     Sakiewka ze schabu faszerowana szynką i serem wędzonym

DANIE PŁONĄCE SERWOWANE NA SALI PRZEZ KUCHARZY
 
Udziec wieprzowy pieczony w całości, karkówka grillowana, ziemniaki w
mundurkach, kapusta zasmażana, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i
grzybami, pierogi ruskie, kartacze z mięsem i cebulką, placki ziemniaczane,
kasza pęczak ze skwarkami, surówka wiejska

SARMACKIE SPECJAŁY

Udziec wędzony z kością, boczek wędzony, słonina paprykowa salceson jasny i
ciemny, kiełbasy wiejskie 3 rodzaje, pasztetowa,
baleron, polędwiczki wieprzowe wędzone, kaszanka wiejska kiszone ogórki,
kapusta kiszona, smalec chłopski ze skwarkami
Chrzan, Ćwikła, Buraczki, Grzybki
Wiejskie pieczywo
Placek drożdżowy

Kaczka pieczona z jabłkami podana z karmelizowaną pomarańczą, żurawiną, własnymi kluskami śląskimi i buraczkami miodowymi

Aromatyczna zupa z sarmackiego kociołka na wywarze z trzech mięs z duszonymi pomidorami, ziołami i lanymi
kluseczkami

Pierogi ręcznie lepione z farszami: mięsnym, z kaczki, z kapustą i grzybami, szpinakiem, ruskie... i wiele innych

Kluski sarmackie (kartacze) ze skwarkami i prażoną cebulką

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jakiem