Menu

Kuchnia

Kuchnia nasza, to kuchnia polska, regionalna i nie tylko.  Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom klientów, serwujemy również dania wegetariańskie, wegańskie.

Bazujemy na starych recepturach i przepisach kulinarnych. W naszej profesjonalnie wyposażonej kuchni wszystkie dania przygotowywane są od podstaw. Stałym elementem menu są kartacze, pierogi, pieczone mięsa i wiele innych. Ręcznie kroimy makaron czy kopytka.

Półmisek wędlin własnego wypieku
Roladki z szynki wędzonej z musem chrzanowym
Schab po warszawsku
Rolada z kurczaka z owocami
Karkówka z musem ćwikłowym
Pasztet z wątróbką i żurawiną otulony ciastem
francuskim
Nóżki wieprzowe
Tymbaliki drobiowe
Tatar wołowy z dodatkami
Tradycyjny śledź w oleju z cebulką
Deska serów
Roladki z łososia wędzonego w cieście
szpinakowym
Jaja faszerowane 
Jaja w szynce parmeńskiej z rukolą i sosem
tatarskim

Rosół tradycyjny z domowym makaronem
Flaki po staropolsku
Bulion z kaczki z sarmackimi kluseczkami
Zupa grzybowa z łazankami z borowików i podgrzybków z Sarmackiego
lasu
Krem z dojrzałych pomidorów z tartą mozzarellą, grzankami ziołowymi i
bazylią
Krem z duszonych pieczarek z groszkiem ptysiowym i kwaśną śmietaną

Soczysty schab karkowy w sosie pieczeniowym
Filet z zagrodowego kurczaka zapiekany z mozarellą i
pomidorami
Tradycyjny schab panierowany 
Kurczak faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym
Eskalopki schabowe w sosie borowikowym    Bitki z chrzanem śmietanowym     Sakiewka ze schabu faszerowana szynką i serem wędzonym

DANIE PŁONĄCE SERWOWANE NA SALI PRZEZ KUCHARZY
 
Udziec wieprzowy pieczony w całości, karkówka grillowana, ziemniaki w
mundurkach, kapusta zasmażana, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i
grzybami, pierogi ruskie, kartacze z mięsem i cebulką, placki ziemniaczane,
kasza pęczak ze skwarkami, surówka wiejska

SARMACKIE SPECJAŁY

Udziec wędzony z kością, boczek wędzony, słonina paprykowa salceson jasny i
ciemny, kiełbasy wiejskie 3 rodzaje, pasztetowa,
baleron, polędwiczki wieprzowe wędzone, kaszanka wiejska kiszone ogórki,
kapusta kiszona, smalec chłopski ze skwarkami
Chrzan, Ćwikła, Buraczki, Grzybki
Wiejskie pieczywo
Placek drożdżowy

Kaczka pieczona z jabłkami podana z karmelizowaną pomarańczą, żurawiną, własnymi kluskami śląskimi i buraczkami miodowymi

Aromatyczna zupa z sarmackiego kociołka na wywarze z trzech mięs z duszonymi pomidorami, ziołami i lanymi
kluseczkami

Pierogi ręcznie lepione z farszami: mięsnym, z kaczki, z kapustą i grzybami, szpinakiem, ruskie... i wiele innych

Kluski sarmackie (kartacze) ze skwarkami i prażoną cebulką

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jakiem

 

Uwaga
mamy wolny termin!

WOLNE TERMINY Komunia 2024:

12 maja (dostępne 2 rezerwacje)

Rezerwacje na przyjęcia weselne

Wolne terminy (piątki i soboty) 2023:

7 października, 2, 9 i 16 grudnia


Wolne terminy (piątki i soboty) 2024:

styczeń dostępny poza 6, luty dostępny, kwiecień: 13 i 27, październik 5 i 12, listopad dostępny poza 2, grudzień dostępny poza 21, 27 i 28


Wolne terminy 2025:

styczeń, luty i marzec – dostępne całe, 26 kwietnia, 10 i 31 maja, 7 i 14 czerwca, 5 i 12 lipca, 2 i 23 sierpnia, 6 i 20 września, cały październik, listopad dostępny poza 1, grudzień dostępny poza 26 i 27

W przypadku zainteresowania prosimy o zapytanie o dostępność